piątek, 16 lutego 2018

Torcik z budyniem i kakao


Deserek który skusi każdego kto ma ochotę na coś słodkiego

MASA BUDYNIOWA
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
0,5 łyżeczki aromatu rumowego
700 ml mleka
150 g rodzynek
1 kostka masła/200g
MASA KAKAOWA
200ml śmietanki 30%
1,5 łyżki kakao rozpuszczalnego
2 łyżki cukru pudru
 DODATKI
4 opakowania herbatników petit beurre
0,5 tabliczki czekolady
tortownica okrągła 24 cm
PRZYGOTOWANIE;
Rodzynki zalewamy w miseczce  wrzątkiem ,namaczamy ok.15 min.i osączmy z wody na sitku.
Gotujemy budyń według przepisu i pozostawiamy aż przestygnie.
Masło kroimy w drobną kostkę dodajemy do niego stopniowo budyń i miksujemy.Dodajemy rodzynki i aromat rumowy.
Na dno tortownicy układamy 1 warstwę ciastek na nie wykładamy połowę masy budyniowej i zakrywamy  warstwą herbatników.Znów wykładamy masę budyniową  i przykrywamy 3 warstwą ciastek ostatnią.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dosypując na końcu kakao.
.Masą kakaową przykrywamy ciastka a wierzch posypujemy starta czekoladą/
Wstawiamy do lodówki na 1 godzi schłodzony torcik kroimy w trójkąt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz