niedziela, 4 lutego 2018

Babeczki mocno orzchowe



Babeczki są mięciutkie i przepyszne.

składniki suche;
0,5 szklanki zmielonych orzechów
1 szklanka mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

składniki mokre:
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
polewa kakaowa:
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody

Wykonanie:
Mieszamy w jednej misce suche składniki a w drugiej  misce mokre.
Do mokrych wsypujemy suche składniki i mieszamy łyżką drewnianą lub  rózgą  nie miksujemy!.
Masą  napełniamy foremki do babeczek tak do połowy i pieczemy 20 minut w tem 200 stopni.
Robimy polewę do babeczek rozpuszczając składniki nie gotując aż powstanie gęsta polewa.
Przestudzone babeczki polewamy polewą i dekorujemy orzechem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz