sobota, 17 lutego 2018

Rogaliki z makiem lukrem i orzechami







Rogalik robi się szybko a jeszcze szybciej zjada bo są pyszne.
SKŁADNIKI
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny Kasia
3 łyżki cukru
2 dag świeżych drożdży/1 łyżka/
2 łyżki cukru pudru do posypania
DODATKI
1 puszka gotowej masy makowej
0,5 szklanki pokruszonych orzechów

LUKIER
1 białko jaja L
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Margarynę siekam nożem w misce z mąką i cukrami.Drożdże rozkruszam w śmietanie i wymieszam.
Wszystkie składniki łączę i zagniatam ciasto.Rozwałkowuję na paski o szer.7 cm i wycinac trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładam 1 łyżkę masy makowej.
Zwijam każdy w  zaczynając od szerszej strony formując kształt rogala.
Układam na blaszce w odstępach bo urosną podczas pieczenia i wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec 20-25 minut.Robię lukier ucierając białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę
Upieczone i wystudzone smaruję lukrem i posypuję  pokruszonymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz