piątek, 16 lutego 2018

Małe cynamonowe szarlotki







Podane w papilotkach zamiast na talerzykach smakują jeszcze bardziej.


SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru brązowego
2 jaja
1 margaryna
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki do masy jabłkowej
1 mały cukier wanilinowy
1 łyżka cynamonu
2 kg jabłek antonówek

PRZYGOTOWANIE;
Wszystkie składniki zagnieść szybko ręką i włożyć  ciasto do lodówki na 3 godz.
Wyłożyć ciasto na blaszce 24×28 a resztę zostawić do przykrycia jabłek.Jabłka obrać i pokroić na drobne części na ciasto. Posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym.Przykryć resztą ciasta jabłka .Wstawić do nagrzanego piekarnika na ż180-200 stopni i piec 45 min.Upieczone pokroić na kostki i podać na papilotkach.Można udekorować  bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz