sobota, 17 lutego 2018

Czekoladowe z gruszkami posypane płatkami migdałowymi



Super połączenie ciasta czekoladowego z gruszkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi

CIASTO:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 całe jajko
2/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki oleju
2-3 gruszki
3 łyżki płatków migdałowych
tortownica okrągła o śrenicy 24 cm



PRZYGOTOWANIE:
W garnku podgrzać mleko  i rozpuścić w nim połamaną na kawałki czekoladę .
Pozostawić aż masa przestygnie.
Cukier utrzeć z jajkiem wlać olej,śmietanę dosypać mąkę proszek do pieczenia i sodę.
Zmiksować krótko tak aby tylko składniki się połączyły.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto do niej ciasto.
Gruszki obrać,wykroić nasienie,pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki/ 3mm/ wyłożyć na ciasto lekko wciskając.
Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 40 min.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz