piątek, 16 lutego 2018

Pieczone pierozki ze śliwką i cynamonem


Dodana odrobina cynamonu do nadzienia ze śliwek sprawia że są jeszcze pyszniejsze.
SKŁADNIKI
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
7dag świeżych drożdży
NADZIENIE
0,5 kg śliwek węgierek
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru brązowego.
DODATKI
2 łyżki cukru perlistego
1 jajko do posmarowania
1 białko jaja
PRZYGOTOWANIE
Margarynę posiekać nożem w misce z mąką i cukrami.
Drożdże rozkruszyć w śmietanie i wymieszać.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto./musi być miękkie/.
Ciasto rozwałkować i szklanką powycinać krążki.
Śliwki opłukać,osuszyć,przekroić na pół i wyjąć pestkę
Ułożone w misce śliwki posypać cukrem i opruszyć cynamonem
Na  każdy krążek  nakładać nadzienie ze śliwki.Zlepiać wypełnione farszem pierożki.
Ułożyć na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Posmarować roztrzepanym widelcem białkiem i posypać cukrem perlistym.
Wstawić do piekarnika i piec w temp.180 stopni piec 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz