sobota, 17 lutego 2018

Migdałowe ciasteczka



Pyszne ciasteczka-gwiazdeczki mocno migdałowe.

SKŁADNIKI
100g masła
100g mielonych migdałów
200g mąki
70 g cukru
1 jajo
szczypta soli
15g cukru wanilinowego/1 małe opakowanie/

GLAZURA
1 białko
125 g cukru pudru
15 g cukru wanilinowego
4 łyżki płatków migdałowych do posypania
foremka gwiazdka

PRZYGOTOWANIE
W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrami ,jajkiem,szczyptą soli,masłem.
Dodać zmielone migdały i wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto.
Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i foremką powycinać  gwiazdki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować glazurę do ciasteczek ucierając w miseczce białko z cukrami.
Gotową  glazurą  posmarować każde ciasteczko i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika na 280 stopni i piec 10-15 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz