sobota, 17 lutego 2018

Rozgrzewajacy rosołek z kurkumą



 Znana zupka zawsze rozgrzewa w zimne dni.

SKŁADNIKI
1 udko kurczaka
30 dag  wołowiny szponder
1 pęczek warzyw na zupę
natka pietruszki świeża
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu i soli
1 średnia cebula
4 ziela angielskie
2  liście laurowe
1 opakowanie makaronu nitki

PRZYGOTOWANIE
Wołowinę i udko kurczaka zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz
Gdy mięso zagotuje sie zdejmujemy szumowiny i dodajemy obrane warzywa.
Cebulę obieramy i zarumieniamy na ogniu i dodajemy do rosołu
Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu około 1,5 godz,tak aby nie wrzało wtedy będzie klarowny.
Całość doprawiamy solą,pieprzem oraz kurkumą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i przecedzamy.
Rosół nalewamy na talerze i podajemy z makronem zdobiąc marchewką i świeżą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz