piątek, 16 lutego 2018

Racuszki drożdżowe ze świeżymi truskawkami



Sezon truskawkowy zaczęłam od zrobienia pysznych racuszków.

SKŁADNIKI
0,5 kg maki pszennej
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 jaja
DODATKI
0,5 świeżych truskawek
3 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozrabiam z 1 łyżką cukru,2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki.Robię rozczyn i pozostawiam aż wyrośnie.
Do wyrośniętego rozczynu dodaję mąkę,cukier waniliowy,żółtka i pianę ubitą z białek.
Wszystko wyrabiam drewnianą łyżką i pozostawiam na 20 minut aż wyrośnie.
Ciasto kładę  łyżką na gorący tłuszcz a na każdy placuszek pokrojone dowolnie truskawki.
Usmażone racuszki posypuje obficie cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz