piątek, 16 lutego 2018
Pierogi z truskawkami,serkiem mascarpone i miętą
Orzezwiajace pyszne pierogi na wakacyjne i urlopowe obiadki
DODATKI:
kilka łyżek serka mascarpone
mięta świeża
CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki
2 łyżki oleju
2,-3 szklanek gorącej wody
FARSZ;
0,5 kg świeżych truskawek
250 g serka mascarpone
2 łyżki pokrojonej drobno świeżej mięty
2 łyżki cukru pudru
Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi z maki,oleju i ciepłej wody.Odstawiam na 30 min aby odpoczęło.Truskawki umyte i wyszypułkowane kroję w kostkę. Dodaje serek, cukier puder oraz drobno pokrojoną miętę.Wszystko łączę delikatnie mieszając.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła.Na każde nakładam farsz i dobrze zlepiam brzegi pierogów.Gotuję pierogi w osolonej 5 min od czasu gdy wypłyną na wierzch .Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze.Dekoruję serkiem i listkami mięty.Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz