piątek, 16 lutego 2018

Rogaliki bez jajek pełne świeżych jagód


Sezon na jagody już się zaczął, więc pora na rogaliki ze świeżymi jagodami .Są bardzo jagodowe i mięciutkie.
 
SKŁADNIKI
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny Kasia
3 łyżki cukru
2 dag świeżych drożdży/1 łyżka/
2 łyżki cukru pudru do posypania
 
NADZIENIE
1 litr świeżych jagód
0,5 szklanki cukru
 
PRZYGOTOWANIE
Margarynę posiekać nożem w misce z mąką i cukrami.Drożdże rozkruszyć w śmietanie i wymieszać.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.Rozwałkować na paski o szer.5cm i powycinać trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć po 1 łyżeczce jagód,posypać 0,5 łyżeczka cukru.
Zwinąć każdy w kierunku najdłuższego formując kształt rogali.
Ułożyć na blaszce w odstępach bo urosną podczas pieczenia i wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec 15 min.
Upieczone ułożyć na talerzach posypać cukrem pudrem i udekorować jagodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz