wtorek, 27 sierpnia 2019

Muffiny czekoladowe z morelą i kruszonką


    

Idealnie wilgotne oraz orzeźwiające w sam raz na lato.

SKŁADNIKI SUCHE:
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżki kakao

SKŁADNIKI MOKRE:
1 mały naturalny jogurt /180 G
3 jaja
0,5 szklanki rozpuszczonej margaryny

KRUSZONKA:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki margaryny

DODATKI:
0,5 kg moreli
foremki do babeczek papierowe/24 szt/

PRZYGOTOWANIE:
Do jednej  miski wsypuję suche składniki do drugiej mokre rozpuszczając margarynę.
Do mokrych wsypuję suche i mieszam tak aby się połączyły/rózgą/
Nakładam masę do papierowych foremek 1/3 wysokości.
Morele płuczę przekrawam i  usuwam pestkę.
Kroję w dowolną kostkę i po kilka wkładam do każdej babeczki.
Robię kruszonkę rozgniatając palcami  składniki.
Przykrywam owoce kruszonką po  wierzchu .
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz