niedziela, 11 sierpnia 2019

Borówkowe ciasto z chrupiącą kruszonką




Jest przepyszne z tymi owocami i kruszonką.

CIASTO;
2 szklanki mąki
1 margaryna Kasia
3/4 szklanki cukru trzcinowego
4 jaja
150 ml mleka 1,5%
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pojemniczek świeżych borówek/250g/

KRUSZONKA:
0,5 szklanki mąki
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki margaryny

DODATKI:
blacha wym. 28x23
listki mięty i borówki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuszczam margarynę i studzę.
Dodaję cukry proszek do pieczenia wymieszany z mąką.
Na końcu wbijam całe jaja.
Wszystko miksuję na gładka masę dolewając stopniowo mleko /ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki/
Robię kruszonkę z podanych składników zagniatając rękoma ciasto.
Borówki płuczę i oprószam mąką /1 łyżka /wtedy owoce nie opadną na dno podczas pieczenia.
Ciasto wykładam do formy rozkładam borówki i posypuję po wierzchu kruszonką.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę.170 stopni 40 minut.
Upieczone ciasto kroje w kostki i dekoruję borówkami i miętą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz