piątek, 2 sierpnia 2019

Śliwkowe koszyczki z migdałową kruszonką




Gdy zaczyna się tylko sezon śliwkowy piekę koszyczki z tymi owocami.

SKŁADNIKI;
1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 kg świeżych śliwek

KRUSZONKA ;
4 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki płatków migdałowych

DODATKI;
forma do muffinek /12 dołków/

PRZYGOTOWANIE;
Z ciasta francuskiego wycinam kwadraty. 3 rzędy  i 4 kolumny /12 sztuk/.
Foremkę do muffinek lekko smaruje olejem.
Śliwki płuczę, usuwam pestki i  przekrawam  na ćwiartki.
Robię kruszonkę z podanych składników zagniatając wszystko rękoma .
W każdy otwór formy wkładam kwadrat ciasta formując koszyczek.
W środek układam śliwki i posypuję hojnie kruszonką.
Wstawiam do piekarnika na 200 stopni i piekę 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz