poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Śliwkowe z migdałową kruszonką



Pyszne ciasto a kruszonka migdałowa w  połączeniu z śliwkami sprawia że jest bardziej smaczne.

SKŁADNIKI;
100g  masła 
4 łyżki cukru brązowego
2 żółtka jaj
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

KRUSZONKA MIGDAŁOWA;
8 łyżek mąki
5 łyżek płatków migdałowych
4 łyżki masła
5 łyżek cukru brązowego

DODATKI:
0,5 kg śliwek
blaszka okrągła Q 26 cm

PRZYGOTOWANIE;
Na stolnicy siekam nożem masło schłodzone z mąką,cukrami i żółtkami jaj.
Wszystko zagniatam szybko dłońmi formując kulę i wkładam do lodówki na 30 minut.
Śliwki płuczę,przekrawam na pół i wyjmuje pestki.
Robię kruszonkę migdałową rozgniatając palcami podane składniki.
Na wysmarowaną tłuszczem okrągłą blaszkę wykładam ciasto na to połówki śliwek /skórkami do dołu/
Śliwki posypuję gotową kruszonką i piekę w piekarniku w temp.175 stopni przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz