niedziela, 1 września 2019

Panna Cotta z sosem kawowym


  
Wszyscy robią owocową a ja zrobiłam kawową .Delikatny oraz lekki  deserek.

SKŁADNIKI;
1 szklanka mleka 3,2%
1 szklanka śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
 
SOS KAWOWY:
1 czekolada gorzka/100g/
1 cukier waniliowy
50 gram masła
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

PRZYGOTOWANIE;
Żelatynę rozpuszczam w 3 łyżkach ciepłej wody i czekam aż napęcznieje.
Do rondla wlewam mleko,śmietanę ,wsypuję cukier puder i waniliowy.
Wszystko gotuje, dodaję żelatynę mieszam  i zdejmuje z gazu.
Rozlewam masę do foremek, studzę i wstawiam do lodówki na 2 godz.aż stężeje.
Robię sos kawowy,w kąpieli wodnej w misce rozpuszczam masło oraz pokruszoną czekoladę.
Dodaję do tego mleko z puszki ,kawę i mieszam
Wyjmuje deser z foremek na talerze i polewam sosem  kawowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz