niedziela, 8 września 2019

Drożdżowe racuszki z jabłkiem




Są takie puszyste i smaczne, że znikają z talerza błyskawicznie.

SKŁADNIKI;
0,5 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 jaja

DODATKI:
2-3 jabłka
3 łyżki cukru pudru
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozrabiam z 1 łyżką cukru,2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki.
Robię rozczyn i pozostawiam aż wyrośnie.
Do wyrośniętego rozczynu dodaję mąkę,cukier waniliowy,żółtka i pianę ubitą z białek.
Wyrabiam drewnianą łyżką i pozostawiam na 20 minut aż wyrośnie.
Jabłka obieram i kroje drobno do wyrośniętego ciasta.Ostawiam jeszcze na 10-15 min.
Ciasto kładę łyżką na gorący olej i smażę na złoty kolor z obu stron.
Usmażone racuszki posypuje obficie cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz