czwartek, 19 września 2019

Mini szarlotki w papilotkach

 
 
Malutkie szarlotki  porcja na raz pachnące cynamonem.
 
SKŁADNIKI :
1 kostka do pieczenia KASIA/200g/
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 jaja całe/L/
2 łyżki śmietany 18%
 1 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

NADZIENIE:
2 kg jabłek antonówki lub reneta
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKI:
Bita śmietana do dekoracji
listki świeżej mięty do dekoracji
papilotki

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie  podane składniki zagniatam szybko rękami.
Ciasto zawijam w folie aluminiową i wkładam do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obieram ,usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę.
Posypuje je cukrem, cynamonem skrapiam sokiem z cytryny i mieszam.
Blachę 24x28 wykładam papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielę na dwie części.
Jedną część wykładam na  blaszkę na to nadzienie z jabłek.
Przykrywam drugą częścią ciasta/skubiąc palcami/
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 lub 190 stopni przez 50 minut.
Upieczone ciasto kroję w małe kwadraciki  i układam w papilotkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz