niedziela, 15 września 2019

Zupa- krem śliwkowy z cynamonem



Aromatyczna zupka w sam raz na chłodniejsze dni bo rozgrzewa.

SKŁADNIKI;
1 kg śliwek
1 szt jabłko
0,5 łyżeczki imbiru startego
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
3 goździki
1,5 l wody

PRZYGOTOWANIE;
Śliwki myję ,dryluję i wkładam do garnka.
Do tego dodaje obrane i bez gniazd nasiennych pokrojone jabłka.
Rozdrabniam wszystko blenderem i dolewam wodę.
Dodaję cukier,goździki ,cynamon,starty imbir oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Wszystko gotuje  od czasu do czasu mieszając tak 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną mieszam z śmietaną i dodaje do zupy.
Rozlewam na talerze i podaje z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz