niedziela, 12 lipca 2020

Pieczone gołąbki z ryżem




Przepyszne i zdrowe gołąbki polane sosem pomidorowym .

SKŁADNIKI;
1 kapusta włoska
600 dag mięsa mielonego 
0,5 szklanki Ryżu do Risotto Arborio
1 średnia cebula
1 jajo
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 szklanka wody
1 kostka rosołowa
 SOS;
1 puszka pomidorów bez skórki
szczypta bazylii oregano
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotuję na sypko w osolonej wodzie i pozostawiam aż przestygnie.
Następnie cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
Kapustę myje wydrążam głąb wkładam do garnka z wrzącą wodą i obgotowuję.
Wyjmuję i ściągać pojedynczo liście kapusty.
Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
Wystudzony ryż dokładnie wymieszam z mięsem mielonym, cebulą i jajkiem.
Doprawiam  wszystko do smaku solą i pieprzem.
Nakładam farsz na liście kapusty i dokładnie zawijam.
Gołąbki układam ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Kostkę rosołową rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody i zalewam gołąbki.
Wstawiam do piekarnika  na 190 stopni i piekę 50 minut.
Robię sos: pomidory z puszki  blenduję i doprawiam solą ,pieprzem.
Upieczone gołąbki polewam sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz