Jest pyszne,pachnące czekoladą i sezonowymi owocami.
CIASTO:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 całe jajko
2/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki oleju
MASA:
250 gram serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
DODATKI:
tortownica okrągła o średnicy 24 cm
0,5 szklanki malin
0,5 szklanki borówek
1 łyżka cukru pudru
listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
W garnku podgrzewam mleko i rozpuszczam w nim połamaną na kawałki czekoladę .
Pozostawiam aż masa dobrze przestygnie.
Cukier ucieram z jajkiem wlewam olej oraz śmietanę
Dosypuję mąkę proszek do pieczenia i sodę.
Miksuję krótko tak aby tylko składniki się połączyły.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładam ciasto.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę 35 minut.
Schłodzoną śmietankę ,cukry i zimne mascarpone miksuję na gęstą masę.
Masę wykładam na ciasto a na sam a górę kładę owoce.
Dekoruję listkami mięty i posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz