sobota, 27 czerwca 2020

Lekki serniczek z brzoskwiniami i galaretką


 
 
Idealny na upały i  kojarzy mi się z  wakacjami.

SKŁADNIKI;
500 g jogurtu naturalnego greckiego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
259 g serka mascarpone
6 łyżek żelatyny

DODATKI;
1 galaretka brzoskwiniowa
1 paczka okrągłych biszkoptów
0,5 kg brzoskwini
 4 kostki czekolady gorzkiej
tortownica okrągła 24cm

PRZYGOTOWANIE:
 Na dno tortownicy wykładam biszkopty.
Galaretkę rozpuszczam w 500 ml gorącej wody i studzę.
Żelatynę rozpuszczam w 0,5 szklanki przegotowanej wody i studzę.
Ser mascarpone ucieram z  cukrem pudrem .
Dodaję jogurt grecki, ekstrakt wanilinowy i mieszam dokładnie.
Do masy dodaję przestudzoną żelatynę.
Gotową masę wykładam na biszkopty.
Umyte brzoskwinie obieram, usuwam pestkę i kroję na drobne kawałki.
Zalewam  całość tężejącą galaretką i chłodzę w lodówce 2 godziny.
Wierzch posypuję startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz