niedziela, 17 czerwca 2018

Rogaliki bez jajek ze świeżymi jagodami



Są bardzo jagodowe i mięciutkie.Znikają ze stołu w tempie ekspresowym.

SKŁADNIKI;
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka margaryny Kasia
3 łyżki cukru
2 dag świeżych drożdży/1 łyżka/
2 łyżki cukru pudru do posypania

NADZIENIE;
1 litr świeżych jagód
0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE;
Margarynę siekam nożem w misce z maką i cukrami.
Drożdże rozkruszam w śmietanie i mieszam.
Wszystkie składniki łączę i zagniatam ciasto.
Rozwałkowuje na paski o szer.5cm i wycinam trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładam po 1 łyżeczce jagód,posypuję 0,5 łyżeczką cukru.
Zwijam każdy w kierunku najdłuższego formując kształt rogali.
Układam na blaszce w odstępach bo urosną podczas pieczenia.Wstawiam do piekarnika na 180 stopni i piekę 15 min.
Upieczone układam na talerzach posypuję cukrem pudrem i dekoruję jagodami.
Z podanych składników wychodzi  18-20 rogalików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz