Są proste w przygotowaniu i zdrowe.Podane składniki wystarczą na zrobienie 14 placuszków.
SKŁADNIKI;
2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jaja
2 łyżki suszonych rodzynków
mus;
0,5 kg świeżych truskawek
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 0,5 cytryny
kilka łyżek jogurtu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypuję płatki dodaję jogurt i pokrojone drobno rodzynki.
Wszystko wymieszam i odstawiam na 30 min.aż się namoczą.
Następnie dodaję jajka i łączę wszystkie składniki.
Smażę placuszki na patelni bez tłuszczu z obu stron na rumiano.Szklanką wycinam z placków kółka wtedy będą równe
Do
garnka wkładam umyte i wyszypułkowane truskawki,cukier brązowy i
waniliowy oraz wyciśnięty sok z cytryny.
Wszystko gotuję ok 5
min.mieszając.Następnie zdejmuję z gazu i miksuje do konsystencji musu.
Placuszki polewam musem truskawkowym i ozdabiam kleksem z jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz