niedziela, 10 czerwca 2018

Owsiane placuszki z musem truskawkowym




Są proste w przygotowaniu i zdrowe.Podane składniki wystarczą na zrobienie 14 placuszków.
 
SKŁADNIKI;
2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jaja
2 łyżki suszonych rodzynków
mus;
0,5 kg świeżych truskawek
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 0,5 cytryny
kilka łyżek jogurtu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypuję płatki dodaję jogurt i pokrojone drobno rodzynki.
Wszystko wymieszam i odstawiam na 30 min.aż się namoczą.
Następnie dodaję jajka i łączę wszystkie składniki.
Smażę placuszki na patelni bez tłuszczu z obu stron na rumiano.Szklanką wycinam z placków kółka wtedy będą równe
Do garnka wkładam umyte i wyszypułkowane truskawki,cukier brązowy i waniliowy oraz wyciśnięty sok z cytryny.
Wszystko gotuję ok 5 min.mieszając.Następnie zdejmuję  z gazu i miksuje do konsystencji musu.
Placuszki polewam musem truskawkowym i ozdabiam kleksem z jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz