SKŁADNIKI;
500 gr jogurtu naturalnego greckiego
0,5 szklanki cukru pudru
3 jaja
0,5 kostki masła
3 łyżki żelatyny
1 mały cukier waniliowy
1 galaretka o smaku truskawkowym
1 paczka okrągłych biszkoptów
0,5 kg świeżych truskawek
świeża mięta
DODATKI
okrągła tortownica 24cm
PRZYGOTOWANIE:
Na dno tortownicy wykładam biszkopty.
Galaretkę rozpuszczam w 500 ml gorącej wody i studzę.
Żelatynę namaczam w 6 łyżkach wody i rozpuszczam.
Masło miksuję dodaję żółtka,cukier puder i wanilinowy.
Do masy dodaję przestudzoną żelatynę oraz jogurt.
Gdy masa zacznie gęstnieć dodaję ubitą z białek pianę i delikatnie wszystko łączę
Gotową masę wykładam na biszkopty na to umyte i wyszypułowane truskawki zostawiając 4 na tułów.
Wierzch zalewam tężejącą galaretką i chłodzę w lodówce do całkowitego stężenia./20 min/.
Ostrym nożem oddzielam ciasto od tortownicy i wyjmuję na okrągły talerz.
Przekrawam na pół a połówki układam okrągłymi brzegami do siebie to będą skrzydła motylka.
Całe truskawki kładę pośrodku jako tułów.
W pierwszą truskawkę wbijam 2
łodyżki mięty jako czułki motylka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz