piątek, 25 maja 2018

Pierogi z truskawkami, serkiem mascarpone i mietą






Orzeźwiające pyszne pierogi na wakacyjne i urlopowe obiadki.


DODATKI:
kilka łyżek serka mascarpone
mięta świeża

CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki
2 łyżki oleju
2,-3 szklanek gorącej wody

FARSZ;
0,5 kg świeżych truskawek
250 g serka mascarpone
2 łyżki pokrojonej drobno  świeżej mięty
2 łyżki cukru pudru

Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi  z maki,oleju i ciepłej wody.Odstawiam na 30 min aby odpoczęło.Truskawki umyte i wyszypułkowane kroję w kostkę. Dodaje serek, cukier puder oraz drobno pokrojoną miętę.Wszystko łączę delikatnie mieszając.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła.Na każde nakładam farsz i dobrze zlepiam brzegi pierogów.Gotuję pierogi w osolonej 5 min od czasu  gdy wypłyną na wierzch .Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze.Dekoruję serkiem  i listkami mięty.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz