czwartek, 10 maja 2018

Czekoladowy deserek z truskawkami



Jest tak  puszysty i pyszny ,że rozpływa się w ustach. Podany w wersji ze świeżymi truskawkami .

SKŁADNIKI;
2 tabliczki gorzkiej czekolady/200g/
2 żółtka jaj/L/
300g śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru
30 dag truskawek
kilka biszkoptów
0,5 szklanki mleka
kilka kostek czekolady do/ dekoracji/
pucharki

PRZYGOTOWANIE;
Tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka jaj utrzeć  dobrze z cukrem na kogel-mogel.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem w  misce na sztywno.
Do ubitej śmietany dodać utarte żółtka z cukrem i  rozpuszczoną czekoladę delikatnie mieszając.
Na dno pucharków nałożyć nasączone w mleku biszkopty a na górę mus czekoladowy.
Udekorować wierzch pokrojonymi truskawkami i posypać startą na tarce czekoladą.
Gotowy mus wstawić do lodówki na 1 godz. aż się schłodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz