niedziela, 27 czerwca 2021

Chłodnik buraczkowy z płatkami owsianymi



 

Orzeźwiający i pożywny na tak upalne dni.

SKŁADNIKI;
1 pęczek botwinki
0,5 pęczka koperku
0,5 pęczka szczypiorku
1 ogórek gruntowy
400 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 ząbki czosnku
cukier,sól do smaku
200ml barszczu czerwonego karton

PRZYGOTOWANIE;
Buraczki z botwinki ścieram na tarce o drobnych oczkach a liście siekam drobno.
Koperek i szczypiorek również siekam drobno.
Dolewam zakwas burakowy oraz jogurt.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany starty ogórek.
Zalewam barszczem czerwonym oraz jogurtem.
Wsypuję płatki owsiane i mieszam składniki.
Gotowy chłodnik wstawiam w lodówce do schłodzenia.
Podaje w miseczkach z gałązką koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz