sobota, 19 czerwca 2021

Pierogi z truskawkami i jogurtem



Pierogi truskawkowe podaje z jogurtem.

CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki
1 łyżka oleju
1 szklanka ciepłej wody

FARSZ;
0,5 kg świeżych truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej

DODATKI:
0,5 szklanki jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE:
Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi  z maki,oleju i ciepłej wody.
Odstawiam na 30 min aby odpoczęło.
Truskawki umyte i szypułkowane na drobne kawałki.
Dodaję cukier i obsypuję mąką/wtedy nie puszcza soku/
Wszystko łączę delikatnie mieszając.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła.
Na każde nakładam farsz i dobrze zlepiam brzegi pierogów.
Gotuję pierogi w osolonej 4 min od czasu  gdy wypłyną na wierzch.
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze i podaje z kleksem jogurtu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz