niedziela, 24 stycznia 2021

Buraczkowa z czerwoną fasolą



 

Taka zupka to rozgrzeje i syci każdego.

SKŁADNIKI; 
0,5 kg wołowiny szponder
1 pęczek włoszczyzna
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg buraków czerwonych
0,5 szklanki śmietana kwaśna 18%
1 ząbek czosnek
2 ziela angielskie
2 listki laurowe 
1 łyżka ocet
sól,pieprz do smaku 
1 puszka fasoli czerwonej

PRZYGOTOWANIE;
Gotuję wywar z wołowiny z dodatkiem przypraw w garnku 2 litry.
Dodaję umyte ,obrane i pokrojone warzywa.
Buraki ścieram na tarce o grubych oczkach zakwaszam 1 łyżką octu i dodaję do wywaru.
Ziemniaki kroję w kostkę dokładam do garnka.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Przecedzoną i wypłukaną fasolę z puszki dokładam do zupy.
Całość zabielam wszystko śmietaną i podaję na talerzu.

1 komentarz: