sobota, 9 stycznia 2021

Domowa bułka z sezamem



Super smakuje z dodatkiem konfitury domowej.


SKŁADNIKI;
300g mąki pszennej
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka oleju
50 ml wody letniej
1 łyżeczka soli

ZACZYN:
7 gram drożdży instant suszonych
1 łyżeczka cukru
20 ml  mleka
1 łyżka mąki pszennej

DODATKI;
1 jajko
1 łyżka sezamu

PRZYGOTOWANIE;
Robię rozczyn z drożdży,cukru, mąki i ciepłego mleka mleka.
Pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut .
W misce mieszam  wszystkie składniki dodając rozczyn.
Zagniatam ciasto forując kulę ,przykrywam ściereczka i odstawiam aż podwoi objętość.
Wyrośnięte  ciasto wykładam na stolnice formując podłużną bułkę.
Nacinam nożem smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje sezamem.
Odstawiam jeszcze  na 30 minut aby podrosła.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę 25 minut.
Wystudzoną kroje i smaruję domową konfiturą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz