niedziela, 7 lutego 2021

Zupka cebulowa



 

Aromatyczna i treściwa zupka.

SKŁADNIKI;
1 kg cebuli
2 łyżki oleju
1 litr bulionu mięsnego
2 łyżki masła
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
3/4 szklanki białego wina

DODATKOWO;
1 bagietka
1 łyżeczka oliwy
100 g sera żółtego startego

PRZYGOTOWANIE;
Cebulę obieram i kroje w piórka.
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam cebulę.
Dodaje masło i smażę kilka minut aż lekko zbrązowieje.
Dokładam rozgnieciony czosnek i dosypuje sól z pieprzem.
Wlewam wino i bulion oraz przyprawy.
Pod przykryciem gotuje jeszcze 15 minut.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Z bagietki  kroje kromki nacieram oliwą i posypuje serem.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekam w temp 200 stopni przez 5 minut.
Zupę rozlewam do miseczek i podaję z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz