niedziela, 4 października 2020

Brownie malinowe


 
 
 
Idealne połączenie mocno czekoladowego ciasta i mali.Polecam na jesienną chandrę                                       

SKŁADNIKI;
200 g masła
2 tabliczki czekolady gorzkiej /200g/
3 jajka
9 łyżek stołowych cukru trzcinowego
8 łyżek stołowych mąki pszennej
1 szczypta soli

DODATKOWO;
1 mały pojemnik malin/250g/
forma prostokątna 21X28cm

PRZYGOTOWANIE;
Masło wkładam do rondelka i na minimalnym ogniu roztapiam.
Dodaję połamane na kostki czekolady (2 kostki zostawiam do starcia na wierzch ciasta). 
Mieszam cały czas aż się roztopią i pozostawiam do wystudzenia.
W misce miksuję lub mieszam rózgą jaja z cukrem.
Wlewam do nich płynną czekoladę z masłem i wymieszam rózgą na gładką masę.
Dosypuję mąkę oraz sól jednocześnie  miksując na jednolite ciasto.
Wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Na wierzch ścieram  pozostawione kostki czekolady
Układam maliny delikatnie wciskając je w ciasto.
Wstawić do piekarnika  na 160 stopni i pikę przez 35 minut aż ciasto delikatnie urośnie.
Upieczone kroje w kostki i dekoruję świeżymi malinami.

1 komentarz: