poniedziałek, 14 września 2020

Placuszki marchewkowe


 

Maja taki delikatny smak i są lepsze od  ziemniaczanych.

SKŁADNIKI;
4 średnie marchewki
1 jajko
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki soli
1 cebula
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
1 garść pietruszki natki
2 łyżki oleju
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
 
PRZYGOTOWANIE;
Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Obraną cebulę również ścieram na tarce.
Natkę pietruszki drobno siekam nożem.
Do tego wbijam całe jajko oraz dolewam olej.Wszystko mieszam łyżką drewnianą dosypując mąkę.
Na końcu posypuję pieprzem i solą.Na rozgrzany olej na patelni nakładam porcje ciasta.
Smażę z obu stron a potem osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Układam na talerzu a na wierzchu dekoruję 1 łyżką jogurtu i gałązka świeżej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz