czwartek, 2 kwietnia 2020

Barszczyk wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą




Jest bardziej aromatyczny od żurku i mniej kwaśny na śniadanie wielkanocne

SKŁADNIKI:
 0,5  litra zakwas na barszcz biały (zakwas na barszcz biały w butelce)
 3 sztuki kiełbasa biała surowa
 40 dag boczek wędzony parzony
 1 pęczek włoszczyzn
 2 łyżeczki majeranku
 2 ząbki czosnku
 3 sztuki ziela angielskiego
 2 sztuki liść laurowy 
 0,5 szklanki śmietana 30%
 3 jaja na twardo 
 1 szczypta sól,pieprz,vegety
 1 łyżka chrzan (chrzan tarty w słoiku)

PRZYGOTOWANIE;
Gotuje w garnku wywar z boczku wędzonego w 2 l wody.
Dodaję umyte i obrane warzywa oraz  przyprawy.
Po 15 minutach wlewam zakwas na barszcz biały, wrzucam ząbki czosnku i doprawić solą,pieprzem, vegetą do smaku.
Wszystko zabielam  śmietaną, dokładam 1 łyżkę chrzanu ze słoika i majeranek.
 Białą kiełbasę gotuję osobno w garnku i dodaję do barszczu.
Ugotowane jaja na twardo obieram kroję na ćwiartki i tez dodaje do barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz