czwartek, 13 lutego 2020

Walentynkowe serduszka z galaretką



Pięknie się prezentują i super smakują podane na deser w Walentynki.

SKŁADNIKI;
4 jaj
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.
blaszka do pieczenia 24cmx36cm

MASA;
krem budyniowy 3 minuty Dr.Oetkera
400 ml mleka 2%
dodatki:
1 galaretka czerwona/wiśniowa ,truskawkowa/
foremki serduszka
papilotki
PRZYGOTOWANIE;
Białka jaj ubijam z cukrem dodaję żółtka,mąki i proszek do pieczenia.Ciasto wylewam na prostokątną blaszkę.Wstawiam do piekarnika na 180 stopni i piekę 30 minut.
Rozpuszczam galaretkę w 350 ml gorącej wody/mniej niż w przepisie/wylewam do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą/to ułatwi nam odklejanie/ i pozostawiam w lodówce aż stężeje.
Krem budyniowy miksuję mikserem z chłodnym mlekiem ok.3 min na najwyższych obrotach aż wyjdzie masa.Smaruję  gotowym kremem ostudzony biszkopt i foremką wycinam serduszka.
Ze stężonej galaretki wycinam foremką malutkie serduszka .Ciastka dekoruję  serduszkami  z galaretki i  podaję w papilotkach .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz