sobota, 22 lutego 2020

Naleśniki w paski z serem i rodzynkami


 
 
Tak urozmaicone naleśniki mają ciekawy wygląd i smak.

CIASTO NALEŚNIKOWE:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wody gazowanej
2 jaja
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao

FARSZ:
300g sera twarogowego
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek

PRZYGOTOWANIE;
Robię ciasto naleśnikowe i odstawiam na 30 minut.
Odlewam 0,5 szklanki i dodaję1 łyżkę kakao.
Rodzynki namaczam we wrzątku i przecedzam na sitku.
Ser twarogowy wymieszam ze śmietaną,cukrem i dodaje rodzynki.
Na nagrzaną patelnię wlewam porcje jasnego ciasta naleśnikowego.
Na to cienkim strumieniem ciasto kakaowe tworząc paski w dowolnych odległościach.
Smażę z obu stron a stronę z paskami smażę krócej.
Każdy naleśnik smaruję nadzieniem serowym i zawijam w rulon.
Układam na talerzu dekorując rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz