niedziela, 23 czerwca 2019

Pierogi z borówkami i miętą




Takie pierogi to mój ulubiony letni przysmak.

CIASTO PIEROGOWE:
2 szklanki mąki poznańskiej
2 łyżki oleju
1 szklanka  gorącej wody
szczypta soli

FARSZ;
1 pojemnik/250g/  świeżych borówek
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki posiekanej mięty

DODATKI:
0,5 szklanki śmietany 12%
1 łyżka cukru trzcinowego
listki świeżej mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE;
Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi  z maki,oleju i ciepłej wody.Odstawiam na 30 min aby odpoczęło.
Borówki płuczę ,osuszam na ręczniku papierowym wkładam do miski i zasypuję cukrem.
Następnie dodaję posiekane drobno listki mięty.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła
Na każde nakładam farsz z borówek /1 małą łyżeczkę/ i dobrze zlepiam brzegi pierogów.
Gotuję pierogi w osolonej 5 min od czasu  gdy wypłyną na wierzch
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze
Polewam słodka śmietanką i  dekoruję listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz