piątek, 28 czerwca 2019

Naleśniki budyniowe z serem i sosem truskawkowym




Są tak pyszne że po zjedzeniu jednego chciałoby się więcej.

SKŁADNIKI:
3 jaja
2 łyżki cukru trzcinowego
2 budynie waniliowe po 40 bez cukru
4 łyżki mąki pszennej
300 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego

MASA SEROWA;
300g serka śmietankowego
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru

SOS TRUSKAWKOWY;
0,5 kg truskawek
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE;
W jednej misce całe jaja miksuję mikserem z cukrem.
W drugiej misce mieszam budynie z mąką.
Wlewam mleko na przemian z budyniową mąką.
Na końcu dolewam olej i odstawiam na 20 minut.
Smażę cienkie naleśniki na patelni teflonowej.
Do garnka wkładam umyte i szypułkowane truskawki,cukier oraz sok z wyciśniętej cytryny.
Wszystko gotuję ok. 5 min mieszając .Następnie zdejmuję z gazu i miksuję do konsystencji musu.Ostawiam i czekam aż przestygnie.
Przygotowuje nadzienie do smarowania naleśników mieszając w misce ser z cukrami.
Usmażone naleśniki smaruję serem zawijam w rulonik i przekrawam w połowie.
Polewam gotowym sosem truskawkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz