niedziela, 19 maja 2019

Pyszne placuszki z borówkami




Nie ma nic pyszniejszego  niż placuszki z borówkami na śniadanko czy podwieczorek.

SKŁADNIKI;
0,5 kg maki pszennej
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 jaja

DODATKI:
500 g świeżych borówek
3 łyżki cukru pudru
bita śmietana w sprayu
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE;
Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru,2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki.
Robię  rozczyn i pozostawiam aż wyrośnie.
Do wyrosniętego rozczynu dodaję makę,cukier waniliowy,żółtka i pianę ubitą z białek.
Wszystko wyrabiam drewnianą łyżką i pozostawiam na 30 minut aż wyrośnie.
Ciasto kładę łyżką na goracy tłuszcz a na każdy placuszek powgniatać po kilka borówek./kilka zostawić do dekoracji./
Usmażone racuszki posypuje hojnie cukrem pudrem, dekoruję bitą śmietaną i borówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz