piątek, 24 maja 2019

Kakaowe pierożki z truskawkami i miętą




Są przepyszne i orzeźwiające na obiad  gdy tylko pojawią się truskawki,

SKŁADNIKI;
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka wody ciepłej
1 łyżka oleju
2 łyżki kakao

NADZIENIE;
0,5 kg truskawek
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
kilka listków mięty

DODATKI;
śmietana 12%
1 cukier waniliowy
kilka truskawek
parę listków mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANI E;
Z mąki,kakao,ciepłej wody i oleju zagniatam elastyczne ciasto.
Odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło.
Truskawki płuczę,szypułkuję kroję na kawałki posypuję cukrem oraz dodaję drobno pokrojone listki mięty.
Obsypuję mąką wtedy owoce nie puszczą soku .
Ciasto cienko wałkuję i wycinam krążki szklanką.
Na wycięte krążki nakładam farsz z truskawek i dokładnie zlepiam brzegi.
Wrzucam partiami pierożki do osolonego wrzątku i gotuje 4 min od momentu gdy wypłyną na wierzch.
Wyjmuje łyżką cedzakową układam na talerzach i polewam śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.
Dekoruję truskawkami i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz