wtorek, 16 kwietnia 2019

Jajka zapiekane w cieście francuskim






Podaję je na śniadanie Wielkanocne co roku.

SKŁADNIKI;
8 jaj świeżych "S"
1 opakowanie ciasta francuskiego
10-15 dag szynki
1 pęczek szczypiorku
10 dag sera żółtego
sól,pieprz do smaku
forma do muffinek

PRZYGOTOWANIE;
Szynkę i szczypiorek kroję w drobną kostkę a ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Gotowe ciasto francuskie dzielę na prostokąty lub kwadraty i wykładam nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem miejsca.
Na każde układam pokrojoną szynkę i trochę szczypiorku.Wbić na to całe jajo tak aby żółtko nie wypłynęło i doprawiam solą i pieprzem.Wierzch posypuję startym serem żółtym.Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę 25 minut. Upieczone jaja obsypuję szczypiorkiem i podaje jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz