Takie pierogi z polane słodką śmietanką są przepyszne.
CIASTO PIEROGOWE:
2 szklanki mąki poznańskiej
2 łyżki oleju
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
FARSZ;
1 pojemnik/250g/ świeżych malin
2 łyżki cukru trzcinowego
DODATKI:
0,5 szklanki śmietany 12%
1 łyżka cukru trzcinowego
listki świeżej mięty
Zagniatam
ciasto elastyczne na pierogi z maki,oleju i ciepłej wody.Odstawiam na
30 min aby odpoczęło.
Maliny płuczę ,osuszam na ręczniku papierowym wkładam do miski i zasypuję cukrem.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam
szklanką koła
Na każde nakładam farsz z malin/1 małą łyżeczkę i dobrze zlepiam brzegi
pierogów.
Gotuję pierogi w osolonej 5 min od czasu gdy wypłyną na
wierzch
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze.Polewam śmietaną wymieszaną cukrem i dekoruję listkami
mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz