niedziela, 1 lipca 2018

Pierogi z malinami polane słodką śmietanką

                                                                                                                                                                                                         
        


Takie pierogi z polane  słodką śmietanką są przepyszne.

CIASTO PIEROGOWE:
2 szklanki mąki poznańskiej
2 łyżki oleju
1 szklanka  gorącej wody
szczypta soli

FARSZ;
1 pojemnik/250g/  świeżych malin
2 łyżki cukru trzcinowego

DODATKI:
0,5 szklanki śmietany 12%
1 łyżka cukru trzcinowego
listki świeżej mięty

Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi  z maki,oleju i ciepłej wody.Odstawiam na 30 min aby odpoczęło.
Maliny płuczę ,osuszam na ręczniku papierowym wkładam do miski i zasypuję cukrem.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła
Na każde nakładam farsz z malin/1 małą łyżeczkę i dobrze zlepiam brzegi pierogów.
Gotuję pierogi w osolonej 5 min od czasu  gdy wypłyną na wierzch
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze.Polewam śmietaną wymieszaną cukrem  i  dekoruję listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz