niedziela, 22 maja 2022

Kapusta z boczkiem i koperkiem


 

Podana z pieczywem lub ziemniakami smakuje obłędnie. 

SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty
150 g boczku wędzonego
1 cebulę
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 pęczka koperku
sól I pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE:
Opłukaną kapustę przekrawam na pół i szatkuję lub kroję drobno nożem.
Marchewkę obieram  I ścieram na tarce.
Do garnka wlewam szklankę wody i zagotowuję.
Przekładam do wody kapustę z marchewką.
Wsypuję sól oraz cukier.
Gotuję ok.8 minut mieszając od czasu do czasu.
Boczek kroję w kostkę i cebulę tak samo.
Smażę na patelni aż się zrumieni.
Dokładam do kapusty i jeszcze gotuję 5 min.
Robię zasmażkę:rozpuszczam masło w garnuszku dodając mąkę.
Dolewam  trochę płynu z kapusty i przekładam do garnka z kapustą.
Mieszam całość dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
Na końcu dodaję umyty drobno posiekany koperek.
Doprawiam ewentualnie solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz