niedziela, 5 grudnia 2021

Świateczna szarlotka


Zachwyca nie tylko wyglądem ale też smakiem.

SKŁADNIKI :
0,5 kostki masła
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
2 jaja całe/L/
1 łyżka kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

NADZIENIE:
1 kg jabłek antonówki lub reneta
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki rodzynek

DODATKOWO;
okrągła forma do pieczenia 24 cm
foremki choinki

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie  podane składniki zagniatam szybko rękami.
Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obieram i kroję na mniejsze kawałki.
W garnku prażę jabłka aż się zaczną się rozpadać.
Dodaje rodzynki cukier,przyprawę do piernika i cynamon.
Masę jabłkową pozostawiam do przestudzenia.
Schłodzone ciasto dzielę na dwie części i wałkuję.
Jedną częścią wykładam formę na to nadzienie z jabłek.
Z drugiej części wycinam foremkami choinki i układam na wierzchu.
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Przestudzoną posypuję cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz