niedziela, 11 lipca 2021

Brownie z maliną i owsianą kruszonką



 Jest wilgotne pod chrupiącą  kruszonką z płatków owsianych.

SKŁADNIKI;
200 g masła
2 tabliczki czekolady gorzkiej /200g/
3 jajka
9 łyżek stołowych cukru trzcinowego
8 łyżek stołowych mąki pszennej
1 szczypta soli
1 opakowanie świeżych malin

KRUSZONKA;
0,5 kostki masła
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki płatków owsianych
0,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE;
W  rondelku  na minimalnym ogniu roztapiam masło.
Dodaję połamane na kostki czekoladę
Mieszam aż się roztopią i pozostawiam do wystudzenia.
W misce miksuję lub mieszam rózgą jaja z cukrem.
Wlewam do nich płynną czekoladę z masłem .
Dosypuję mąkę oraz sól jednocześnie mieszając.
Wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki.
Układam na ciasto maliny wciskając je w ciasto.
Przygotowuję kruszonkę na ciasto.
W garnku roztapiam masło razem z  połamaną na kostki czekoladą.
W misce mieszam mąkę z kakao cukrem i płatkami owsianymi.
Dolewam lekko przestudzoną czekoladę z margaryną.
Zagniatam palcami wszystko na kruszonkę.
Wierzch ciasta posypuję kruszonką.
Wstawiam do piekarnika góra-dół na 170 stopni i piekę przez 35 minut.
Ciasto kroje w trójkąty i zdobię świeżą miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz