środa, 19 maja 2021

Pierogi z truskawkami i bananem





 
Super połączenie soczystej truskawki ze słodkim bananem

CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka  ciepłej wody

FARSZ;
0,5 kg świeżych truskawek
2 banany
1 łyżka soku z cytryny

DODATKI:
kilka łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
mięta świeża do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi  z maki,oleju i ciepłej wody.
Odstawiam na 30 min aby odpoczęło.
Truskawki myję,usuwam szypułki i kroję na mniejsze połówki.
Obrane banany kroję w krążki i skrapian sokiem z cytryny/wtedy nie ściemnieją/
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła.
Na każde nakładam kawałeczki banana i truskawki.
Dobrze zlepiam brzegi pierogów.
Wkładam pierogi do wrzącej osolonej wody i gotuje 4 minuty aż wypłyną na wierzch.
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
Nakładam kleksy z jogurtu wymieszanego z cukrem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz