sobota, 20 marca 2021

Babka jogurtowa z lukrem i bratkami



 

Piekę ją na Święta Wielkanocne i nie tylko.

SKŁADNIKI;
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnie gęstego
3 jaja
0,5 kostki masła

LUKIER:
1 białko jaja L
1 szklanka cukru pudru

DODATKI:
silikonowa forma do babki z kominem
kwiatki bratków

PRZYGOTOWANIE;
W misce mąkę wymieszam z proszkiem do pieczenia i cukrami
Wbijam jajka dodając rozpuszczone i przestudzone masło i jogurt.
Wszystkie składniki szybko miksuje.
Przekładam gotową masę do formy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp 160 stopni przez 45 minut.
Białko ubijam na sztywno i dosypuję puder .
Ucieram aż będzie lśniąca i biała masa.
Przestudzoną babkę polewam dowolnie lukrem.
Wierzch dekoruje bratkami jadalnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz