niedziela, 7 marca 2021

Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym



 

Jest taki wilgotny oraz pachnący cytryną.Polecam na te Święta Wielkanocne.

SKŁADNIKI;
1 kg twarogu z wiaderka
1 puszka mleka skondensowanego/530g/
5 jajek wielkości ,,L''
2 budynie cytrynowe bez cukru
0,5 cytryny

DODATKOWO:
2 paczki herbatników
cukier puder do posypania
blaszka 24X28

PRZYGOTOWANIE;
W misce miksuje żółtka z budyniami i dolewam mleko.
Dokładam porcjami twaróg i i wyciśnięty sok z 0,5 cytryny.
Białka ubijam na sztywna pianę.
Do masy serowej dodaje białka mieszając delikatnie łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładam herbatniki.
Wykładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę 30 minut.
Następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i jeszcze 40 minut piekę.
Upieczony sernik zostawiam aż przestygnie w piekarniku lekko uchylonym.
Wierzch posypuję cukrem pudrem i układam kawałeczek cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz