sobota, 28 listopada 2020

Ślimaczki z musem jabłkowym i cynamonem







Świetny pomysł na deser po obiedzie świątecznym.

SKŁADNIKI;
27 g drożdży instant
0,5 kg mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru brązowego
10 dag masła
1 mały cukier waniliowy
2 jaja
NADZIENIE:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
LUKIER:
1 białko jaja L
3/4szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże mieszam z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka.
Odstawiam aż wyrosną.Rozpuszczam masło i studzę.
Mąkę, cukier ,cukier waniliowy 1 całe jajo i żółtko, wsypuję do miski  oraz dodaję schłodzone masło.
Dodaję rozczyn i zagniatam ciasto aż zacznie odchodzić od rąk.
Odstawiam  na 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obieram ,kroję drobno i prażę.
Dosypuje cukier z cynamonem i blenduję na mus.
Wałkuję ciasto na prostokąt grubości 1cm i smaruję  przestudzonym musem.
Zwijam z dłuższego boku i kroję na kilkucentymetrowe kawałki.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  spryskuje wodą.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20 minut w temp.170 stopni.
Robię lukier ubijając białko z pudrem i sokiem z cytryny.
Po wystudzeniu  każdego dowolnie lukruję.



1 komentarz: